Admin
Gemeenschappelijk handelaar
2 min leestijd

In de vorige blogs over het openbaar vervoer hebben we het al gehad over ongevallen als inzittende in de bus of als inzittende in de taxi. In tegenstelling tot deze onderwerpen denken veel mensen niet na over een eventueel ongeval terwijl ze in de trein zitten. Waar de meeste mensen wel een keer nagedacht hebben over letsel bij een auto-ongeluk is dit al een stuk minder denkbaar dan bij treinreizen waarbij er, op andere treinen na, in principe geen ander verkeer is dat voor een ongeluk kan zorgen.

Hoe dan?

Als je nadenkt over een treinongeluk denk je waarschijnlijk al snel aan het meest ernstigste scenario: een ontsporing of een botsing met een andere trein met als gevolg vele gewonden of zelfs doden. Begin deze maand ontspoorde er nog een trein in Italië waarbij twee mensen om het leven kwamen. Gelukkig komen treinongelukken van deze schaal in Nederland maar weinig voor. Dit betekent niet dat het niet mogelijk is om letsel op te lopen in de trein. Er zijn helaas geen perfecte vervoersvormen die compleet zonder risico opereren.
In de spits zijn de treinen in Nederland vaak erg vol en moeten mensen dus staan. Het is dan mogelijk dat iemand ongelukkig valt als de treinmachinist plotseling hard op de rem moet trappen. Het is niet ondenkbaar dat je dan een pols breekt of een hersenschudding oploopt.

Vergoeding kosten

Gelukkig is de aansprakelijkheid in dit soort gevallen goed geregeld in Nederland. Net als bij de in onze vorige blogs behandelde bussen en taxi’s is de vervoerder in principe aansprakelijk voor letsel dat in verband met en tijdens het ongeluk is ontstaan. Dit betekent dus dat de spoorwegmaatschappij meestal aansprakelijk zal zijn voor de kosten die jij moet maken ten gevolge van letsel opgelopen in een treinongeval. Enkel in zeer specifieke gevallen waarbij het ongeval niet vermeden had kunnen worden door een zorgvuldig vervoerder, is de spoorwegmaatschappij niet aansprakelijk voor de kosten ten gevolge van het ongeluk.​

1. https://www.ad.nl/buitenland/twee-doden-en-tientallen-gewonden-bij-ontsporing-hogesnelheidstrein-in-italie~a5184473/

2. Artikel 105, eerste lid, van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek

3. Artikel 105, tweede lid, van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek

  • All
  • Letselschade