Admin
Gemeenschappelijk handelaar
2 min leestijd

Een persoon heeft in het verkeer gemiddeld een reactiesnelheid van 1 seconde. Echter is deze seconde in 89 procent van de gevallen niet snel genoeg om een ongeval te voorkomen. Uit verschillende onderzoeken en tests van autofabrikanten blijkt dat met een automatisch remsysteem meer dan 75 procent van de ongevallen kunnen worden voorkomen. Voorts blijkt uit diezelfde tests dat er van de ongevallen die toch gebeuren, er 15 procent er met veel minder schade van af komt.

Ongevallen toegenomen

Echter heeft een kleine selectie van de huidige verkeersdeelnemers een auto die deze functionaliteit bezit. Toch is het belangrijk dat deze technologie in alle uitvoeringen van auto’s moet gaan komen. Op de Nederlandse wegen zijn het aantal verkeersongevallen namelijk flink toegenomen. In Gelderland is de toename van het aantal ongelukken het hoogst. Hier zie je op bepaalde snelwegen zelfs een toename van 131% procent.

Smartphone

Een grote rol in het toenemen van het aantal ongevallen is het gebruik van een smartphone. Uit onderzoek blijk dat Nederlandse verkeersdeelnemers 10 procent van de rit afgeleid zijn, waarvan meer dan de helft door een telefoon. Echter kan er niet worden vastgesteld dat de ongelukken daadwerkelijk zijn ontstaan door het gebruiken van een telefoon. Slachtoffers gaan uiteraard niet toegeven een telefoon te hebben gebruikt tijdens het rijden. Voorts zal moeten blijken of er een verband is met het toenemende aantal ongevallen en de eventuele toename van verkeersdeelnemers. Want indien er meer auto’s op de weg rijden bestaat er meer kans dat er een ongeval kan ontstaan.

Een zelf remmende auto’s kunnen dus voorkomen dat er een ongeval plaatsvind terwijl de bestuurder is afgeleid. Mocht de situatie zich voordoen dat een auto voor je afremt of zelfs direct tot stilstand komt. Wanneer jij bezig bent op de telefoon, zorgt de auto ervoor dat jij door middel van een geluid wordt gewaarschuwd en weer alert bent.
Het remmen zorgt ervoor dat er meer tijd ontstaat om te reageren. Het geluid zorgt ervoor dat jij zelf in staat bent het over te nemen.

Keerzijde zelf remmende auto’s

Er zit uiteraard ook een keerzijde aan zelf remmende auto’s. Doordat men meer gaat vertrouwen op het automatische remsysteem, kan het ervoor zorgen dat verkeersdeelnemers zich juist minder gaan focussen op de weg. Als er toch een zo genoemd ‘’vangnet’’ is, waarom zou ik als bestuurder dan moeten opletten, de auto doet dat dan toch voor mij? Dit kan ervoor zorgen dat men meer met zijn telefoon bezig zal zijn en juist gevaarlijke verkeerssituaties creëert.

In de toekomst zal dus gaan blijken of het automatisch remsysteem daadwerkelijk een positieve invloed heeft voor het aantal verkeersongevallen in Nederland. Ikzelf ben van mening dat over het algemeen het een positieve invloed zal hebben.

1. Stichting Incident Management Nederland (SIMN).
2. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Geschreven: 4 januari 2017

Schade melden

  • All
  • Voertuigschade