Wintertijd, meer ongevallen op de weg?

NxtLvl
Gemeenschappelijk handelaar
2 min leestijd

Het is november en dat betekent dat de wintertijd weer is ingegaan, oftewel onze standaard tijd. Afgelopen weekend is de klok weer een uur terug gezet. Het is in de ochtend even minder lang donker en de duisternis valt eerder aan het einde van de middag. Dit heeft gevolgen voor ons ritme, maar opvallend is dat de wintertijd ook gevolgen heeft voor de verkeersveiligheid. Hoe zit dit precies?

Eerder donker

De verklaring hiervoor is best eenvoudig. Doordat de klok een uur is terug gezet, is het ’s avonds eerder donker. Hierdoor valt de avondspits ineens in het donker en voor sommige verkeersdeelnemers is dit even wennen. Het drukste moment van de dag valt ineens in het donker en duisternis heeft een negatief effect op het aantal verkeersongevallen. Door slechter zicht ontstaat er sneller een onveilige situatie. Automobilisten, fietsers en voetgangers lopen in het donker een groter risico op een ongeval, dan wanneer het nog licht is.

Stijging verkeersongevallen door wintertijd

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft een analyse gemaakt van alle ongevallen op alle tijdstippen van de dag, alle dagen van het jaar en dit enkele decennia bijgehouden. Uit dit onderzoek kon geconcludeerd worden dat na het ingaan van de wintertijd het aantal verkeersongevallen tijdens een bepaald gedeelte van de dag stijgt. Dit hogere aantal verkeersongevallen houdt vervolgens de hele winter aan.

Jaarlijks laait bij het ingaan van de zomer- en wintertijd de discussie weer op over het afschaffen hiervan. De Europese Commissie en een meerderheid van het Europees Parlement wilden er van af, omdat het verzetten van de klok slecht zou zijn voor het bioritme van de mens. Een argument voor de zomertijd is dat er door het daglicht minder ongevallen plaatsvinden. Een beslissing hierover gaat dit jaar niet meer komen. Verschillende EU-lidstaten willen eerst weten wat de effecten van zo’n maatregel zouden zijn.

Heeft u vragen?

Over vijf maanden, in de nacht van 26 op 27 maart 2022, gaan de klokken weer een uurtje vooruit en gaat de zomertijd in. Voor de winterperiode geldt: goed opletten in het verkeer. Mocht u toch betrokken raken bij een verkeersongeval , neem dan contact op met Schade24. Dit kan telefonisch, maar u kunt ook het online formulier invullen en één van onze letselschadejuristen zal u kosteloos benaderen om u zo goed mogelijk te helpen bij het verhalen van uw schade.

  • All
  • Voertuigschade