Admin
Gemeenschappelijk handelaar
3 min leestijd

Als verzekeringsfraude wijzen wij op valse verzekeringsaanspraken die bedoeld zijn om voordelen uit een verzekeringsproces te creëren. Hoewel we eenvoudige fraude kunnen identificeren als verlies van een waardevol en verzekerbaar item. De creativiteit van een verzekerde is echter niet beperkt door de menselijke natuur. Opgezette ongelukken, bijvoorbeeld: een automobilist die plotseling remt om vervolgens van achteren aangereden te worden. Dit is zeer complex om te detecteren als fraude.

Fraude-opsporing technieken

Met uitzondering van het feit dat we tegenwoordig volledig omringd zijn door digitalisering en technologische vooruitgang. Die de mogelijkheid bieden om signaalverwerking in complexe verzekeringsprocessen mogelijk te maken. Hierdoor worden verzekeringsagenten geconfronteerd met frauduleuze claims die op basis van de volgende technieken zijn te detecteren:

– Analyseer claimgeschiedenis
– Inhuren van privé-detectives of een speciaal onderzoeksbureau
– Ontdekken van verdachte facturering
– Het evalueren van kredietgeschiedenis
– Internet check, bijvoorbeeld sociale media
– Hulp van het grote publiek
– Cross-checks om patronen te detecteren

Ook statistische methoden zoals computergegevens, clustering en classificatie van het gebruikersprofiel zijn bekend bij fraude-opsporing. In de klassieke methoden wordt echter geen fraude gedetecteerd die specifiek is voor dit technologische tijdperk, aangezien de nieuwigheden in technologie extra mogelijkheden bieden om fraude te plegen. Cybercriminaliteit opent nieuwe deuren om ook te profiteren van deze verzekeringsprocessen.

Vanuit het klantperspectief moeten fraude-detectiemethoden niet tijdrovend zijn, zodat echte aanspraken zorgvuldig en binnen een redelijke termijn kunnen  behandelen. Het proces van de verwerking van de claims is een zeer emotioneel proces en dus is het belangrijk dat als een verzekerde bijvoorbeeld een zeer waardevol eigendom heeft verloren, en dus financiële schade lijdt, hij niet onder de extra psychologische druk en stress mag ervaren door op zijn of haar beloofde vergoeding van de verzekeringsmaatschappij te moeten wachten.

De industrie 4.0

De industrie 4.0 versnelt de technologische evolutie en verwijdert tenminste enkele van de barrières die in de vroege dagen van de computer aanwezig waren door beperkingen van geheugen, bandbreedte, enz. Verbeteringen in hardware- en software-infrastructuren maken het mogelijk om zelfstudiesystemen te ontwikkelen, de zogenaamde op kunstmatige intelligentie gebaseerde platforms. Terwijl IBM dit doet via machine-learning platform IBM Watson, zijn ook de andere technologiereuzen zoals Google en Facebook aan de voorkant bezig om oplossingen te bieden voor complexe problemen zoals de verwerking van claims en fraude-detectie.

Nieuwe technologieën

Kunstmatige intelligentie en machines kunnen binnen korte tijd grote hoeveelheden gegevens verwerken. Terwijl machineleertechnieken kunnen trainen om de karakteristieken van fraude te leren kennen, kan kunstmatige intelligentie het patroon identificeren in de data en dus helpen om frauduleuze claims te herkennen. Wij denken dat deze nieuwe technologische mijlpalen de ‘gamechanger’ zijn op het gebied van claimbeheer. Frauduleuze zaken kunnen we herkennen in het vroege proces van de behandeling van de vorderingen en besparen derhalve veel kosten vanuit het verzekeringsperspectief.

We zijn momenteel bezig om technologieën te ontwikkelen om data onderzoek en patroonherkenning te benutten met behulp van machine-leertechnieken en neurale netwerken om fraude in ons claimbeheer systeem te detecteren. Onze focus is echter op het verbeteren van het proces van de verwerking van de vorderingen, zodat we de druk op onze klanten die een echte schade hebben gehad kunnen verminderen. Het voordeel van technologie is dat we ons volledig kunnen richten op elk van onze klanten en hen zich veilig te laten voelen in het digitale proces voor het verwerken van hun claim.

Geschreven: 6 juni 2017
Geupdate: —
Auteur: Bahir Safi

English blog about insurance fraud

  • All
  • Bedrijfsongeval