Verschil materiële schade en immateriële schade

Jeffrie
Gemeenschappelijk handelaar
2 min leestijd

Bij letselschade komt vaak het onderscheid tussen materiële en immateriële schade naar voren. Maar wat houden deze twee begrippen precies in, en hoe verschillen ze van elkaar? In deze blog leggen we het duidelijk voor je uit.

Materiële schade: concreet en meetbaar

Materiële schade is de schade die direct in geld uit te drukken is en meetbaar is aan de hand van rekeningen, betaalbewijzen of financiële berekeningen. Dit soort schade ontstaat bijvoorbeeld door medische kosten na een ongeval, inkomensverlies als je tijdelijk niet kunt werken, of de kosten voor huishoudelijke hulp. Eigenlijk gaat het om alle directe kosten die je maakt door het letsel. Denk ook aan kosten voor vervoer naar het ziekenhuis of de aanschaf van speciale hulpmiddelen die je nodig hebt tijdens je herstel.

In het kort: materiële schade is tastbaar, meetbaar en kan eenvoudig aangetoond worden door middel van financiële documenten. Hierdoor is het vaak eenvoudiger te claimen en te berekenen.

Immateriële schade: emotionele impact en smartengeld

Immateriële schade is een ander verhaal. Deze schade is niet direct in geld uit te drukken, omdat het om de psychische en emotionele gevolgen van een ongeval gaat. Dit wordt ook wel smartengeld genoemd. Denk hierbij aan pijn, verdriet, verlies van levensvreugde, en de impact van blijvend letsel op je leven. Immateriële schade vergoedt het leed dat je door het ongeval ervaart, maar omdat emoties en pijn moeilijk meetbaar zijn, is het vaststellen van de hoogte van deze vergoeding lastiger.

In het kort: immateriële schade gaat om psychisch en emotioneel leed. De vergoeding hiervoor, het smartengeld, is bedoeld om het slachtoffer tegemoet te komen voor niet-tastbare gevolgen van het letsel.

Waarom is dit onderscheid belangrijk?

Het verschil tussen materiële en immateriële schade is van groot belang bij het claimen van letselschade. Voor materiële schade is het meestal makkelijker om een duidelijk bedrag te claimen, omdat er tastbaar bewijs is. Voor immateriële schade spelen daarentegen meer persoonlijke factoren mee, wat de berekening en toekenning complexer maakt.

Wanneer krijg je vergoeding voor beide soorten schade?

In veel gevallen kun je aanspraak maken op een vergoeding voor zowel materiële als immateriële schade. Heb je te maken met letselschade door toedoen van een ander, dan kun je een letselschade advocaat inschakelen. Deze kun je helpen om voor beide soorten schade een eerlijke vergoeding te krijgen, zodat je goed ondersteund wordt in zowel het financiële als emotionele herstelproces.

Het verschil tussen materiële en immateriële schade is duidelijk: de een is concreet en tastbaar, de ander emotioneel en psychisch. Beide vormen zijn belangrijk om slachtoffers van letsel te ondersteunen en het herstelproces zo goed mogelijk te laten verlopen.

  • Letselschade