De nasleep van een ongeval bij ondernemers

Admin
Gemeenschappelijk handelaar
3 min leestijd

Een ongeval, iets waar niemand op zit te wachten. Helaas kan een ongeval iedereen overkomen, ook ondernemers. Wanneer een ongeval letsel met zich meebrengt en ervoor zorgt dat u veel last heeft van pijn- en/of psychische klachten. Dan kan dit gevolgen hebben voor uw productiviteit en werkzaamheden binnen uw (eigen) onderneming. Het is goed om te weten wat de verhaalmogelijkheden zijn in zo’n situatie.

Verhalen van de materiële schade

Allereerst is het goed om te weten dat u de materiële schade kunt verhalen op uw verzekering of de verzekering van de tegenpartij. Dit is wel mede afhankelijk van uw type verzekering. Bij een Allriskverzekering zal uw eigen verzekering bijvoorbeeld de voertuigschade vergoeden. Bij de materiële schade is het van belang dat u deze kan onderbouwen met bijvoorbeeld een aankoop bon of een schaderapport waarbij de schade is geanalyseerd.

Verhalen van het verlies aan arbeidsvermogen

Uiteraard kunt u ook de kosten verhalen indien u inkomen heeft misgelopen omdat u een tijdje niet heeft kunnen werken. Maar wist u dat u ook gederfde winst kan verhalen als u kan aantonen dat de gederfde winst het rechtstreekse gevolg is van het letsel dat u heeft opgelopen bij het ongeval?

Daarnaast kan het uiteraard ook zo zijn dat u dusdanige klachten heeft dat u als ondernemer een tijdje uit de running zult zijn. Het is dan van belang dat een geschikt persoon uw werkzaamheden en taken overneemt. Dit kan veel stress met zich meedragen als u niet direct een geschikt persoon in uw omgeving heeft die u vindt passen binnen uw bedrijf en uw werkzaamheden. Het is daarom goed om te weten dat de verzekeraar een inspanningsverplichting heeft om u te helpen bij het vinden van een passende oplossing binnen het werkveld. Er rust op grond van de wet een inspanningsverplichting op de verzekeraar om u te helpen re-integreren binnen het werkveld zoals voor het ongeval. Daarbij kan dus ook worden gedacht aan het zoeken naar een oplossing door middel van een (tijdelijke) plaatsvervanger.

Huishoudelijke hulp

Naast het werkveld bent u vaak thuis ook nog privé aan het werk. Uw kinderen moeten naar school, sport, opgehaald worden bij vriendjes, koken, wassen, strijken, schoonmaken en etc. Het is daarom ook goed om te weten dat u ook hierin kunt worden ontlast. Er bestaat een vergoeding voor huishoudelijke hulp om ervoor te zorgen dat u (tegen betaling) hulp krijgt met uw huishoudelijke taken. U kunt hierbij in eerste instantie denken aan iemand binnen uw familie- en/of vriendenkring. Maar men kan ook denken aan een schoonmaakhulp.

Heeft u vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over het verhalen van schade als ondernemer. Of denkt u dat u in een gelijksoortige situatie zit en weet u niet precies hoe u uw schade het beste kan verhalen? Neem dan contact op met Schade24. Onze ervaren letselschade juristen zullen u te woord staan om gezamenlijk te kijken naar de mogelijkheden om uw schade te verhalen!

  • Bedrijfsongeval
  • Letselschade
  • Vergoedingen

Claim via WhatsApp

Het is volledig gratis en veilig