Verkeersongelukken statistieken 2019 bekend

Admin
Gemeenschappelijk handelaar
2 min leestijd

Ieder jaar worden door het Centraal Bureau voor de Statistiek (hierna: CBS) de cijfers gepresenteerd over het aantal verkeersongelukken verkeersdoden. Deze statistieken geven inzicht in de vervoerswijze en leeftijd van de dodelijke verkeersslachtoffers. Daarnaast geven ze weer waar deze ongelukken hebben plaatsgevonden.

Vervoerswijze

Als we kijken naar de cijfers van 2019 dan zien we op grond van cijfers van het CBS dat er in 2019 661 dodelijke slachtoffers zijn gevallen bij een verkeersongeval. Hier is sprake van een daling van 2,5% vergeleken met 2018. Als we kijken naar de vervoerswijze van deze slachtoffers dan zien we dat nog steeds dat de meeste slachtoffers inzittenden zijn van een personenauto, namelijk 237. We zien onder het aantal dodelijke slachtoffers die gebruik maken van de fiets een daling van 11%. De rest van de vervoerswijzen veranderen lichtelijk.

Leeftijd

Als we kijken naar de leeftijd van de dodelijke slachtoffers van verkeersongevallen. Zien we in alle leeftijdsgroepen een daling in het aantal verkeersdoden. Het opvallende is echter dat in de leeftijd 20 tot 40 jaar er een stijging is van bijna 25% van het aantal verkeersdoden. Daarnaast is ook duidelijk te zien in de tabellen van het CBS dat de helft van het aantal verkeerdoden 60 jaar of ouder is. Het aantal verkeersdoden in deze leeftijdscategorie is afgelopen jaar wel gedaald met 26 personen. De dodelijke slachtoffers in de leeftijdscategorie 60 jaar of ouder zijn ten opzichte van de andere leeftijdscategorieën relatief vaak betrokken bij een fietsongeval. Terwijl de dodelijke verkeersslachtoffers jonger dan 60 jaar juist relatief vaak omkomen bij een auto-ongeval.

Regio

In de tabel van het CBS is duidelijk te zien dat de meeste dodelijke verkeersongevallen plaatsvinden in Noord-Brabant, om precies te zijn 142 in 2019. Dit is een daling van 8 personen, maar ligt nog steeds ver boven de 98 dodelijke verkeersslachtoffers in 2017. In Zeeland gebeuren de minst aantal dodelijke verkeersongevallen. In 2019 zijn er in totaal 13 mensen overleden door een verkeersongeval in Zeeland.

Bent u in de afgelopen periode betrokken geweest bij een verkeersongeval en heeft u letselschade opgelopen? Neem gerust contact op met één van de professionele juristen van Schade24 om erachter te komen of u recht heeft op letselschadevergoeding. Eén van onze juristen zal u voorzien van advies. Wanneer  de schade te verhalen valt, zullen wij ervoor zorgen dat u een rechtvaardige letselschadevergoeding krijgt.

  • All
  • Voertuigschade