Tijdens het rijden aan de handrem trekken, niet slim!

Admin
Gemeenschappelijk handelaar
2 min leestijd

Tijdens het rijden aan de handrem trekken, is een van de eerste dingen die je leert om niet te doen. Toch kan het een spannende situatie met zich meebrengen. Wat gebeurt er als je trekt aan de handrem terwijl de auto rijdt? 

Mijn advies is om er niet aan te beginnen. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft 11 april 2019 uitspraak gedaan in zo’n zaak. 

Waar ging het over? 

Een eenzijdig ongeval heeft zich voorgedaan op de N370. Een grijze personenauto is tegen een betonnen pilaar van het spoorwegviaduct gereden. In de auto zaten vier mensen. 1 van de vier heeft tijdens het rijden aan de handrem van de auto getrokken terwijl de auto zo’n 70 km per uur reed. De reden? Verdachte zou door de bestuurder worden afgezet. Op het moment dat de bestuurder doorreed heeft de verdachte aangegeven dat dit niet de afspraak was. Vervolgens stopte de bestuurder niet met rijden en is verdachte in de auto gaan staan. Toen de bestuurder nog steeds niet stopte, trok de verdachte aan de handrem.

Gevolg van trekken aan de handrem

Door het trekken aan de handrem zijn twee van de vier inzittenden slachtoffer geworden. Van de twee slachtoffers is er een overleden en de ander heeft blijvend hersenletsel aan de handeling overgehouden. De verdachte heeft een rijontzegging van 3 maanden gekregen en is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden.

Juridisch 

Wat is de juridische grondslag van deze straf? Verdachte heeft op deze wijze als passagier ingegrepen in de rijrichting en de voortbeweging van de personenauto en heeft daarmee de werkelijke bestuurder van de personenauto totaal verrast. Door deze buitengewoon onvoorzichtige gedraging heeft verdachte een zeer ernstig gevaar in het leven geroepen. Volgens het Hof Arnhem-Leeuwarden was verdachte zich bewust van het gevaar, althans had zich daarvan bewust moeten zijn.

Het Hof Arnhem-Leeuwarden veroordeelt verdachte op grond van artikel 6 Wegenverkeerswet 1994. Het komt hierbij aan op de gedragingen van verdachte, aard van de ernst en de overige omstandigheden. Volgens het Hof is er sprake van roekeloosheid. Dit heeft tot verdubbeling van de maximaal op te leggen straf geleid.

  • All
  • Voertuigschade