NxtLvl
Gemeenschappelijk handelaar
2 min leestijd

Wij Nederlanders leven in een land waarbij het weer regelmatig voor verrassingen zorgt. De afgelopen weken was het weer zelfs zo onstuimig dat verschillende stormen over ons land raasden. Opmerkelijk bij deze stormen is dat zij voor het eerst in Nederland een naam kregen. Op zondag 9 februari 2020 trok storm Ciara over het land. Een week na Ciara volgde storm Dennis. Hoewel storm Dennis niet zo heftig bleek als Ciara, kregen we opnieuw te kampen met zware windstoten. Deze windstoten hebben er wederom voor gezorgd dat veel mensen te maken hebben gehad met stormschade.

Waarom krijgen stormen tegenwoordig een naam?

Sinds vorig jaar is er besloten dat stormen een naam krijgen als het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (verder KNMI) een code oranje of code rood voor windstoten uitgeeft. Het KNMI heeft een samenwerking met de Ierse en Britse weersdiensten in de naamgeving van stormen. Dit komt doordat de meeste stormen waar wij mee te maken krijgen uit het westen komen. Uit onderzoek in Groot-Brittannië is gebleken dat de naamgeving van stormen ervoor zorgt dat het bewustzijn van mensen bij gevaarlijke weersomstandigheden wordt aangescherpt. Tevens wordt er een duidelijke boodschap aan het publiek gegeven en mensen ertoe aanzet om actie te ondernemen om schade en letsel te voorkomen.

Stormschade opgelopen door een storm

Volgens een schatting van het Verbond van Verzekeraars zal de schade door storm Ciara rond de 150 miljoen euro uitkomen. Deze schade bestaat vooral uit schade aan gebouwen en voertuigen. Natuurlijk bestaat er ook een grote kans dat je door stormen letsel oploopt. Door harde rukwinden bestaat de kans dat je onbedoeld van je rijstrook afwijkt en hierdoor een ongeluk veroorzaakt, is de kans groter dat er bomen omwaaien en op je auto terechtkomen of waaien er dakpannen van een gebouw af die op jezelf of een ander terechtkomen.

Aansprakelijkheid

Indien de kans op een ongeluk zowel zonder als met de onstuimige weersveranderingen net zo groot geweest zou zijn, kun je zeggen dat er geen sprake is van overmacht en de eigenaar verwijtbaar heeft gehandeld, doordat hij zijn huis of bomen eromheen slecht heeft onderhouden. Bij windkracht tien of meer is er eerder sprake van overmacht, omdat er dan sprake is van externe omstandigheden waar de eigenaar geen invloed op heeft. Toch kan zelfs dan schade eventueel worden verhaald op de eigen inboedelverzekering, waarop stormschade vaak is meeverzekerd.

Mocht je nu zelf in een situatie terecht zijn gekomen waarin je materiële of letselschade hebt opgelopen door een storm en weet je niet wie er aansprakelijk is? Schade24 zoekt het graag en vrijblijvend voor je uit en geeft je graag advies met betrekking tot het schadeverhaal. Is er sprake van een aansprakelijke tegenpartij en wil je graag iemand die helpt bij het schadeverhaal? Schade24 treedt op als jouw belangenbehartiger en wij verhalen vervolgens de schade voor jou geheel kosteloos.

Wil je meer informatie of heb je vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn te bereiken op 024-6973842.

  • All
  • Stormschade

Claim via WhatsApp

Het is volledig gratis en veilig