Schade door noodweer: wat kun je claimen?

Admin
Gemeenschappelijk handelaar
2 min leestijd

Enige tijd geleden heeft Nederland te maken gehad met noodweer. Bomen waaiden om en belandden op wegen en auto’s. Huizen raakten flink beschadigd tijdens zware onweersbuien. Gedupeerden maken de schade op en staan voor de vraag of die schade ook vergoed wordt. Hoe zit het eigenlijk met schade door noodweer?

Stormschade

Volgens meteorologen is er officieel een storm als er sprake is van windkracht 9. Vaak wordt deze windkracht aan de kust gemeten. De meeste verzekeraars hanteren windkracht 7 voor er sprake is van storm. Zij gaan daarbij wel af op metingen van het KNMI

Wordt stormschade altijd vergoed? 

Het antwoord hierop is kort en bondig: nee. Het gaat er natuurlijk om welke verzekeringen je hebt afgesloten. Wees gerust: volgens het Verbond van Verzekeraars dekken de meeste particuliere woonhuisverzekeringen schade door storm.

Anders is het wanneer er een boom op je auto valt. Met alleen een WA-verzekering heb je pech. Ben je casco of allrisk verzekerd dan kun je de schade wel vergoed krijgen.

Hoe zit het met een opstalverzekering? Een opstalverzekering verzekert de herbouwwaarde van je woning en één van de mogelijke schadeoorzaken is storm. Ook brand, bliksem en inbraak vallen onder een opstalverzekering. Denk bij stormschade aan bomen en takken die op je huis vallen. Ook vallende dakpannen en omgevallen schuttingen vallen onder stormschade. Daarnaast is ook waterschade, zoals lekkages en ondergelopen kelders door noodweer, verzekerd bij een opstalverzekering.

Eigen risico

Belangrijk om te weten is dat iedere verzekeraar een eigen risico heeft voor stormschade. Dat eigen risico is vaak hoger dan bij andere schades. Bij stormschade ligt het eigen risico meestal tussen de €225-, en €500-,. Het is belangrijk om vooraf de polisvoorwaarden van je verzekering door te lezen.

Wat te doen bij stormschade

Verzekeraars raden in ieder geval aan om maatregelen te nemen die de schade door noodweer beperken. Is dat toch niet voldoende, dan is het advies om foto’s van de schade te maken en de schade zo snel mogelijk te melden. Vergeet daarbij niet om je polisnummer bij de hand te houden!

Stormschade door noodweer? Meld hier kosteloos je schade!

  • All
  • Stormschade