Meest voorkomende bedrijfsongevallen in een magazijn

Admin
Gemeenschappelijk handelaar
3 min leestijd

Het werken in een magazijn kan veel gevaren met zich meebrengen. Een veilige werkomgeving blijkt hier nog lang niet als vanzelfsprekend. Veiligheidsprocedures worden met regelmaat geschonden of genegeerd om tijd of geld te besparen. Dit is opmerkelijk, omdat het opvolgen van de juiste voorschriften er juist voor zorgt dat er minder bedrijfsongevallen gebeuren en er tijd en geld wordt bespaard. Als we kijken naar de ongevallen die in een magazijn gebeuren, zijn er een aantal die het meest voorkomen. De meest voorkomende bedrijfsongevallen lees je in deze blog! 

Bedrijfsongevallen door aanrijdingen

Een aanrijding is een van de meest voorkomende ongevallen in een magazijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aanrijding tussen een heftruck en een voetganger. Deze aanrijdingen kunnen op verschillende manieren optreden. De bestuurder van een heftruck kan de controle verliezen over het voertuig, een voetganger over het hoofd zien door een te grote lading waardoor zijn zicht is belemmerd of door onoplettendheid. In magazijnen ontbreekt het vaak aan een goede infrastructuur. Er zijn bijvoorbeeld geen aparte paden voor voetgangers. Ook wordt er vaak te laconiek met het besturen van een heftruck omgegaan. Er wordt hard heen en weer gereden in het magazijn en sommige bestuurders bezitten niet de juiste rijvaardigheid.

Vallen, uitglijden, struikelen of beknelling

Een werknemer kan door middel van een val botbreuken, kneuzingen of ander licht of zwaar letsel oplopen. Bij een val kun je denken aan het vallen van een ladder. Ook is de kans dat je in een magazijn struikelt groot, doordat er veel rondslingerend materiaal te vinden is. Denk hierbij aan verpakkingsmateriaal, tape, piepschuim, tie-raps, karton, touwtjes en plastic. Daarnaast kun je uitglijden door bevuilde vloeren, maar ook over net gedweilde vloeren, indien hier geen waarschuwingsbord voor is geplaatst.

Een ongeval waardoor medewerkers zwaar letsel oplopen, is beknelling. Als je bekneld raakt tussen een heftruck en de muur of bekneld raakt tussen een machine bestaat de kans zeer groot dat je ernstig letsel oploopt, hierbij kun je denken aan de amputatie van een ledemaat.

Vallende producten

Naast het feit dat je zelf kunt vallen, struikelen of uitglijden, kun je ook te maken krijgen met vallende producten. In een magazijn staan producten op grote hoge stellingen opgeslagen. Aangezien het In magazijnen vaak erg druk is, raken magazijnen overvol. Hierdoor ontstaat het risico dat producten niet altijd volgens de veiligheidsvoorschriften worden opgeborgen en van de stellingen af vallen. Tevens kan een onstabiele en hierdoor onveilige stelling ook de oorzaak zijn van vallende producten. Tot slot bestaat het risico op de vallende lading van een heftruck, indien producten niet goed zijn opgestapeld of doordat er verschuivingen plaatsvinden tijdens het rijden.

Ergonomie ofwel vertillen

In een magazijn krijg je als medewerker voortdurend te maken met zware ladingen die moeten worden ingeruimd of verplaatst. Veel zware ladingen worden met de heftruck verplaatst, maar er worden ook zware ladingen met de hand getild en verplaatst. Als je hierbij een verkeerde tiltechniek gebruikt, is de kans groot dat dit tot blijvende rugklachten tot gevolg hebben.

Natuurlijk is dit maar een greep uit de bedrijfsongevallen die voorkomen tijdens het werken in een magazijn. Belangrijk om te weten is dat je jouw werkgever bijna altijd aansprakelijk kan stellen voor een ongeval op de werkvloer. De werkgeversaansprakelijkheid reikt namelijk heel ver. Je werkgever is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het behouden van een veilige werkomgeving, het regelen van beschermingsmiddelen, het geven van veiligheidsinstructies en het regelmatig uitvoeren van onderhoudsbeurten en controles.

Schade verhalen

Ben je betrokken geraakt bij een ongeval op de werkvloer? En wil je graag dat een belangenbehartiger je zorgen uit handen neemt en de schade regelt? Bij Schade24 ben je aan het juiste adres. Wij behartigen jouw belangen en verhalen je geleden schade. Voor meer informatie of vrijblijvend advies kun je contact opnemen via ons telefoonnummer 024-6793842. Wil je schade melden? Schade24 helpt je graag!

  • All
  • Bedrijfsongeval