Bedrijfsongeval in Nederland

NxtLvl
Gemeenschappelijk handelaar
2 min leestijd

Een ongeluk op de werkvloer komt steeds vaker voor. Uit onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijkt dat ieder jaar ongeveer 280 mensen vingers, handen, armen of andere ledematen verliezen door een ongeval met een machine op de werkvloer. Werknemers komen in contact met bewegende onderdelen van machines. Denk hierbij aan transportbanden, cirkelzagen of snij- en inpakmachines. In veel gevallen is de oorzaak te wijten aan een onveilige situatie waarin de werknemers al een langere tijd werken. Dit kwam naar voren bij het verdiepende onderzoek van het RIVM naar 100 ernstige machineongevallen.

Werkgever meestal aansprakelijk

In de meeste gevallen is je werkgever aansprakelijk als je betrokken raakt bij een bedrijfsongeval.  Volgens De Arbowet is je werkgever namelijk verantwoordelijk voor de bescherming van jouw veiligheid en gezondheid. Dit kun je ook wel de zorgplicht noemen. Indien deze zorgplicht wordt geschonden, zal de werkgever de schade na een ongeval moeten vergoeden.

Tevens ligt de bewijslast bij je werkgever als je een schadeclaim indient bij je werkgever. Dit betekent dat de werkgever moet aantonen dat hij voor een veilige werkomgeving heeft gezorgd in plaats van jij zelf. Hier valt ook onder dat hij moet kunnen aantonen dat hij voor voldoende voorlichting en toezicht zorgde ten tijde van het ongeval.

Wanneer zelf aansprakelijk?

Toch is je werkgever niet in alle gevallen aansprakelijk voor bedrijfsongevallen.  Als je zelf doelbewust of zelfs met kwade opzet onveilig werkt, ben je zelf aansprakelijk. Het overtreden van bepaalde protocollen bij het gebruik van machines is hier een voorbeeld van.

Zelf betrokken bij een bedrijfsongeval?

Als je zelf betrokken bent geraakt bij een bedrijfsongeval en bijvoorbeeld een ledemaat verliest, kun je hierdoor een erge schok te verduren krijgen. Bovendien is de kans groot dat je een lange tijd niet kunt werken of zelfs je werkzaamheden helemaal nooit meer goed kunt uitvoeren. Je materiële en immateriële schade is groot en het is belangrijk dat er stappen worden ondernomen om deze schade vergoed te krijgen.

Het inschakelen van een belangenbehartiger, zoals Schade24, kan bij het schadeverhaal een uitkomst bieden. Een belangenbehartiger zal namens jou de verzekeraar van je werkgever of je werkgever zelf aansprakelijk stellen en niet alleen je materiële, maar ook je immateriële schade verhalen. Voordelig hierbij is dat je op deze manier niet zelf de schade met je werkgever hoeft te regelen en je je volledig kunt focussen op je gezondheid. Tevens word je (goede) relatie met je werkgever hiermee ook niet in gevaar gebracht.

Meer weten over onze werkwijze? Of wil je advies met betrekking tot jouw persoonlijke situatie?  Neem vrijblijvend contact op met ons kantoor. Wij zijn telefonisch te bereiken op het nummer 024-6793842.

http://www.fnv.nl/werk-inkomen/veilig-gezond-werken/bedrijfsongevallen/wie-is-aansprakelijk-bij-een-ongeval

https://www.inspectieszw.nl/actueel/nieuws/2019/05/24/jaarlijks-280-ongevallen-door-gebruik-van-machines

  • All
  • Bedrijfsongeval

Claim via WhatsApp

Het is volledig gratis en veilig