Er bestaan een heleboel verzekeringen, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel wordt ingegaan op de opstalverzekering; wat is een opstalverzekering, is het verplicht, wat dekt een opstalverzekering wel en wat niet en welke verschillende soorten bestaan er?
Wat is een opstalverzekering?
Een opstalverzekering is een verzekering die schade aan de opstal dekt. Onder de opstal valt alles wat echt vastzit aan je huis, zoals bijvoorbeeld het dak, de regenpijp, leidingen, centrale verwarming, de badkamer, keuken en het toilet. Deze schade kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door brand, inbraak, blikseminslag of waterschade. Een groot aantal mogelijke schadeoorzaken is verzekerd bij een deze verzekering. Een andere benaming voor een opstalverzekering is woonhuisverzekering.
Is het verplicht?
Een opstalverzekering is wettelijk gezien geen verplichte verzekering, maar wanneer er een hypotheek is verstrekt, stelt de bank een opstalverzekering verplicht. De reden hiervoor is dat je huis het onderpand is van de lening. Als het huis afbrandt, is het onderpand van de bank ook weg. Daarom is het ook logisch dat de bank het afsluiten van een deze verzekering verplicht stelt. Het beschermt de waarde van je woning. Bij een huurwoning sluit de verhuurder meestal de opstalverzekering af.
Wat dekt een opstalverzekering?
De verzekering keert uit wanneer je huis getroffen wordt door:
– brand- en of blusschade
– rook-en roetschade
– wateroverlast (een dijkdoorbraak valt hier niet onder)
– blikseminslag
– schade door ontploffing
– storm
– inbraak en diefstal
– neerslag en vorst.
En wat dekt het niet?
Indien je zelf schade aan je huis veroorzaakt, valt dit niet onder de basisdekking. Ook schade aan spullen in je huis valt niet onder deze verzekering. Daarvoor kun je een inboedelverzekering afsluiten.
Verschillende soorten bestaan er?
Bij het afsluiten van een opstalverzekering kun je kiezen tussen een basisdekking of all-in/allrisk. Allrisk betekent dat vrijwel elke oorzaak van schade is verzekerd, ook als je de schade per ongeluk zelf veroorzaakt. Als je bijvoorbeeld iets laat vallen waardoor je tegelvloer beschadigt, is dit ook verzekerd. Daarnaast kan je ook nog een glasverzekering afsluiten. Een opstalverzekering vergoedt schade aan glas die is ontstaan door brand, storm, hagel of inbraak. Wil je ook verzekerd zijn als ruiten breken door jezelf of bijvoorbeeld je buurmeisje die een bal door de ruit schiet, sluit dan een glasverzekering af. Controleer altijd je polisvoorwaarden om precies te zien wat er onder de dekking van jouw verzekering valt.
Ben je nieuwsgierig geworden? Je kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken met een van onze letselschadejuristen. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag te bereiken op ons telefoonnummer 024-6793842. Daarnaast is het altijd mogelijk om een e-mailbericht te sturen naar info@schade24.com of je schade online te melden.
- Kosten
- Verzekeringen