WhatsApp fraude, wie betaalt de kosten?

Admin
Gemeenschappelijk handelaar
2 min leestijd

Het lijkt zo onschuldig. Je krijgt een WhatsAppbericht van je (schoon)zoon of dochter, beste vriendin, nichtje, neefje, broer of zus met daarin de mededeling dat ze een nieuw nummer hebben. Hun telefoon is in de wasmachine beland of in de wc gevallen en geeft geen enkel teken van leven. Een verhaal waar je makkelijk in kan trappen want het overkomt ons allemaal wel een keer. Kort na dit bericht vraagt de persoon die zich voordoet als een voor jou bekend persoon of hij/zij geld van jou mag lenen. Ze zitten in de problemen en hebben snel geld nodig. Je bent uiteraard bereid om te helpen. De persoon in kwestie stuurt je verschillende betaalverzoeken en jij maakt dit over op de desbetreffende rekening. Nadat je het geld hebt overgemaakt krijg je argwaan, is dit wel echt de persoon in kwestie? Je probeert te bellen en krijgt geen gehoor meer. Je geld is weg en de persoon in kwestie blijkt helemaal geen nieuwe telefoon te hebben…. WhatsApp fraude komt helaas steeds vaker voor. Ontzettend vervelend omdat het vaak om veel geld gaat. Geld waar je hoogstwaarschijnlijk andere plannen mee had. Wat kan je doen als je het slachtoffer wordt van WhatsApp fraude?

Bel uw bank

Indien u het vermoeden heeft dat u wordt opgelicht, is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw bank. Uw bank kan de betaling wellicht nog proberen te onderscheppen. In sommige gevallen kan het geld dan nog op uw rekening worden teruggestort en komt u met de schrik vrij.

Bel de politie bij WhatsApp Fraude

Indien de bank niets meer voor u kan betekenen, of indien u direct het gevoel heeft dat het goed mis is, is het verstandig om de politie te bellen. U kunt dan aangifte doen van WhatsApp fraude. Als u aangifte heeft gedaan, zal de politie kijken wat ze voor u kunnen betekenen en zullen zij er alles aan doen om de dader op te sporen om zo uw geld terug te vorderen.

Verzamel bewijs

Het is belangrijk dat u het WhatsAppgesprek tussen u en de persoon die zich voordoet als uw familielid goed bewaart. Daarnaast is het ook belangrijk dat u uw bankafschriften goed opslaat. Op deze manier verzamelt u bewijs voor de politie om te bewijzen dat u ook daadwerkelijk bent opgelicht.

Fraudehelpdesk

Het is goed om de WhatsApp fraude die u mee heeft gemaakt te melden bij de Fraudehelpdesk. Op deze manier kan de helpdesk goed inzichtelijk maken hoe de fraudeurs te werk gaan om zo WhatsApp fraude in de toekomst hopelijk bij enkele gevallen te kunnen voorkomen door mensen te waarschuwen.

Geld weg…

In sommige gevallen zal uiteindelijk zowel uw bank als de politie niet veel meer voor u kunnen betekenen. Helaas bent u dan vaak uw geld kwijt. Dit is natuurlijk uitermate vervelend, maar komt vaak voor. Weet dat u niet de enige bent die op deze manier wordt opgelicht. Het kan iedereen overkomen.

  • Aansprakelijkheid
  • All
  • Kosten

Claim via WhatsApp

Het is volledig gratis en veilig