Sommige slachtoffers van een verkeersongeval komen ongehavend uit de auto na een verkeersongeval, andere slachtoffers krijgen door een ongeluk klachten die nog jarenlang zullen blijven. In deze blog zijn vijf medische klachten uitgewerkt die kunnen ontstaan ten gevolge van een verkeersongeval en die langere tijd kunnen aanhouden.
Whiplash
Een whiplash kan veroorzaakt worden door een botsing en zorgt voor letsel aan de nek en/of rug. Als het hoofd krachtig naar achteren en daarna naar voren gaat, kan een verrekking ontstaan. De klachten die kunnen ontstaan door een whiplash zijn onder andere:
– Pijn aan de nek (deze kan uitstralen naar de schouders en armen)
– Klachten aan de onderrug
– Pijn aan het hoofd
– Problemen met in slaap vallen
– Problemen met concentreren
– Overgevoeligheid
Een van de nadelen aan de whiplash is dat het veel klachten kan veroorzaken, maar dat de whiplash medisch niet aantoonbaar is. Daarnaast kunnen de klachten ook vaak andere oorzaken hebben. Doordat een whiplash medisch niet aantoonbaar is, voelen slachtoffers met een whiplash zich vaak onbegrepen. Een whiplash kan namelijk wel voor (langdurige) beperkingen en soms wel voor levenslange klachten zorgen.
Verbrijzelde ledematen
Een verkeersongeval kan ervoor dat een ledemaat van u wordt verbrijzeld. Als u verbrijzelde ledematen heeft als gevolg van uw verkeersongeval is het mogelijk dat u meerdere keren geopereerd moet worden. Zodra alle operaties gedaan zijn, kan u beginnen aan een lang revalidatieproces. Mocht alles goed verlopen kan u na het revalidatieproces klachtenvrij zijn, maar verbrijzelde ledenmaten kunnen ook jaren na het verkeersongeval nog zorgen voor pijnklachten.
Hersenletsel
Een verkeersongeval kan tot gevolg hebben dat er bij het slachtoffer hersenletsel ontstaat. Hersenletsel dat veroorzaakt wordt door een verkeersongeval kan tot verschillende klachten leiden. Deze klachten kunnen daarnaast heel mild zijn, maar ook zeer ernstig. Net zoals bij een whiplash is het mogelijk dat er overgevoeligheid ontstaat, maar het kan ook tot geheugenverlies leiden. Daarnaast kan het zorgen voor verandering van het gedrag en verlamming van de spieren.
Milde klachten kunnen relatief snel na het ongeval stoppen, terwijl andere klachten nog jaren aanhouden of nooit meer weggaan. Vaak is het zo dat hoe ernstiger het letsel is, des te langer en meer klachten men overhoudt. Na ongeveer een jaar wordt duidelijk welke klachten er hoogstwaarschijnlijk voor altijd invloed zullen hebben op het leven van het slachtoffer. Het hoeft echter niet te betekenen dat deze klachten blijven, want er is altijd een mogelijkheid dat bepaalde klachten uiteindelijk toch nog verdwijnen.
Gecompliceerde botbreuken
Naast het verbrijzelen van ledematen is het ook mogelijk dat mensen hun botten niet verbrijzelend, maar breken. Als er sprake is van een gecompliceerde botbreuk is er een grotere kans op langdurige medische klachten, dan na een niet gecompliceerde botbreuk. Gecompliceerde botbreuken hebben vaker tot gevolg dat het slachtoffer van het verkeersongeval geopereerd moet worden. Het kan daarna soms weken duren voordat het bot weer lichtelijk belast mag worden. Na deze operatie volgt er een revalidatieproces wat maanden tot meer dan een jaar kan duren, waarna u pas weer soepel kan bewegen
Gescheurde pezen
Naast het breken van botten kan een verkeersongeval ook tot gevolg hebben dat er pezen scheuren. De revalidatieperiode is in dit geval afhankelijk van de ernst van het letsel. Als pezen volledig zijn gescheurd is er een mogelijkheid dat deze gehecht worden. Het is mogelijk dat u na het scheuren van uw pezen een brace krijgt of in het gips moet. Beide ingrepen hebben tot gevolg dat er een beperking is van de bewegingsvrijheid. Mocht het herstel voorspoedig gaan, is er een mogelijkheid om na een paar weken de pezen weer licht te belasten. Hier hebben we het dus nog niet over volledige belasting van de pezen, want dat kan zo een jaar duren.
Heeft u last van één van deze klachten sinds uw verkeersongeval en heeft u deze schade nog niet kunnen verhalen op de andere verkeersdeelnemer? Neem vrijblijvend contact op met een van de professionele juristen van Schade24 en wellicht kunnen wij u juridisch bijstaan.
- All
- Voertuigschade