NxtLvl
Gemeenschappelijk handelaar
3 min leestijd

Jaarlijks vertrekken er tussen de 800.000 en 900.000 Nederlanders richting de skigebieden. De meeste wintersporters vertrekken richting Zillertal Arena in Oostenrijk. Na een lange reis is het dan eindelijk tijd om de skilatten uit te pakken en met z’n allen tegelijk van die berg af te skiën. Hopelijk gaat het skiën en snowboarden allemaal goed maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe zit het eigenlijk als je een ongeluk krijgt op de piste? 

De mensen die geregeld met wintersportvakantie gaan weten dat ongelukken op de piste eerder regel dan uitzondering zijn. Het gaat hier vaak om eenzijdige ongevallen. Toch kan het eens voorkomen dat er meerdere skiërs met elkaar in botsing komen. Door de botsing ontstaat er letselschade. Op wie ga jij je schade verhalen?

Als een skiër onoplettend van de piste afgaat en die skiër vervolgens tegen iemand aan skiet dan is het mogelijk om de skiër aansprakelijk te stellen voor alle opgelopen schade. Dit kan zowel materiele als immateriële schade zijn. Bij materiele schade gaat het om kosten die normaal niet zouden zijn gemaakt. Denk hierbij aan een kapotte skibril of ski-jas. Immateriële schade is beter bekend als smartengeld. Dat is een schadevergoeding voor de psychische en emotionele schade die iemand oploopt als gevolg van een ongeval.  Helaas is het niet zo makkelijk. Allereerst heb je te maken met het recht. In beginsel geldt het recht van het land waar het ongeluk heeft plaatsgevonden. Een ongeluk dat gebeurd is op de Oostenrijkse skipiste valt onder Oostenrijks recht. Ook op die regel is weer een uitzondering te vinden. Art. 4 van de Rome-II Verordening bepaalt dat het Nederlandse recht van toepassing is als:

– beide personen uit Nederland komen en

– als een van de personen niet uit Nederland komt maar wel in Nederland werkt.

In de populaire wintersportgebieden is het dus niet onwaarschijnlijk dat een procedure via het Nederlands recht wordt afgehandeld. Immers, er zijn genoeg Nederlanders te vinden op de skipistes.

Aansprakelijkheid bij een ski ongeluk 

Er dient onrechtmatig te zijn gehandeld wil er sprake zijn van aansprakelijkheid. Het ski-ongeluk moet te wijten zijn aan de veroorzaker. Daarbij spelen de ‘verkeersregels’ een belangrijke rol. De zogenoemde verkeersregels zijn opgesteld door FIS (Fédération Internationale de Ski). Beginnende en gevorderde skiërs moeten zich houden aan deze verkeersregels. Deze regels dienen om zoveel mogelijk ongelukken te voorkomen. De ski-regels kunnen een belangrijke rol spelen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid. Zeker als de ski-regels niet zijn nageleefd.

Onrechtmatige daad en aansprakelijkheid

Er kan alleen over aansprakelijkheid worden gesproken als er sprake is van een onrechtmatige daad. Op de piste zijn allerlei factoren die kunnen leiden tot een ongeluk. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s die gewoon bij het beoefenen van de wintersport behoren. Op twee latten naar beneden glijden is op zichzelf al een risico. Daarbij geldt dat het niet naleven van de gedragsregels niet automatisch een onrechtmatige daad oplevert. Het is belangrijker om te kijken wat de omstandigheden waren ten tijde van het geval en wat de handelswijze van de veroorzaker is geweest. Verder is de vraag of het slachtoffer de handelswijze van de veroorzaker kon verwachten. Kon het slachtoffer de handelswijze verwachten dan is er geen sprake van een onrechtmatige daad.

Sport- en spelsituatie

Bij de beoordeling van de aansprakelijkheid wordt ook rekening gehouden met een sport- en spelsituatie. Een ongeval veroorzaakt tijdens een sport- en spelsituatie kan ervoor zorgen dat de veroorzaker minder snel aansprakelijk is. De reden hiervoor is dat het gebruikelijk is dat er sprake kan zijn van slechte, ongecoördineerde handelswijze of onvoldoende doordachte handelingen. Tijdens een sport- en spelsituatie kan men slechte, ongecoördineerde handelswijze of onvoldoende doordachte handelingen verwachten van elkaar. Zogezegd, risico’s horen bij de wintersport.

Conclusie

Om de veroorzaker van een ongeval aansprakelijk te stellen moet er sprake zijn van een onrechtmatige daad. Daarbij geldt dat niet elke botsing een onrechtmatige daad oplevert. Het is een combinatie van de handelswijze en de omstandigheden op de piste. Verder moeten de verkeersregels van FIS ook in acht worden genomen.

Letselschade melden? Dat kan kosteloos bij Schade24!

  • All
  • Letselschade