Admin
Gemeenschappelijk handelaar
4 min leestijd

Ondanks alle coronamaatregelen worden de Nederlanders toch al wat optimistischer omtrent alle maatregelen. Spanje heeft aangekondigd dat toeristen vanaf 1 juli weer welkom zijn. Een positief bericht voor alle vakantiegangers, maar wat nu als u letselschade oploopt tijdens uw vakantie, wat moet u dan doen en is uw reisverzekering dan wel genoeg? Op deze vragen zal ik u antwoord geven in deze blog.

Reisverzekering

Een reisverzekering is vaak niet voldoende om al uw schade te dekken. Bij letselschade komt vaak veel meer kijken dan alleen maar de schade van het ongeval namelijk. U heeft mogelijk verlies van arbeidsvermogen, kosten voor hulp in het huishouden en als u bijvoorbeeld in een rolstoel terecht komt, zal uw huis mogelijk moeten worden aangepast. Daarnaast is er nog schade die niet materieel is, maar juist immateriële schade. We hebben het hier dan over het smartengeld. Al deze schadeposten zijn kosten die meegenomen worden in de afwikkeling van uw letselschade. Uw reisverzekering dekt alleen niet al deze schadeposten. Ondanks dat uw reisverzekering deze kosten niet allemaal dekt, kan u deze kosten toch vergoed krijgen. Er is bij de letselschade vaak namelijk een andere partij betrokken bij de letselschade. U kan dan een letselschadeclaim indienen bij de andere partij die aansprakelijk is voor de geleden schade.

Een buitenlandse partij

Als u bij een verkeersongeval betrokken bent in het buitenland is het, net zoals in Nederland, van belang dat u weet wie de andere partij is. De kans dat dit op vakantie geen Nederlanders zijn is aanwezig. Als er Nederlanders bij het ongeval betrokken zijn is het Nederlandse recht van toepassing. Als de andere partij een buitenlandse partij is, is het recht van het land waar het ongeluk is gebeurd van toepassing. Voor slachtoffers is het over het algemeen lastig om hun schade te verhalen in het buitenland. Om dit te vergemakkelijken is er een Europese wet in het leven geroepen. Deze wet maakt het mogelijk om uw schade in Nederland te verhalen. Het is dan echter wel van groot belang dat u de gegevens van de tegenpartij weet.

Uw reisorganisatie is aansprakelijk voor letselschade

Als u schade oploopt in het buitenland en u hebt uw vakantie geboekt via een reisorganisatie, dan is het ook mogelijk om uw schade te verhalen bij de reisorganisatie. Dit is veel gemakkelijker dan bijvoorbeeld het hotel aansprakelijk stellen, want in dat geval moet u uw schade in het buitenland verhalen. Wanneer u uw schade verhaalt bij uw reisorganisatie, dan is het Nederlandse recht van toepassing. Het moet in dit geval wel gaan om schade waar uw reisorganisatie bij betrokken is. De tekortkoming in nakoming moet namelijk wel toerekenbaar zijn aan de reisorganisatie. Ook als de reisorganisatie mensen inhuurt, is het mogelijk om de schade die veroorzaakt is door deze personen te verhalen op de reisorganisatie. De tekortkoming moet dan nog steeds wel toerekenbaar zijn aan de reisorganisatie.

Tips bij letselschade

Als u in het buitenland betrokken bent bij bijvoorbeeld een verkeersongeval en letselschade oploopt is het handig om als dat mogelijk is de politie in te schakelen. De politie kan namelijk een proces-verbaal opstellen. Daarnaast is het ook handig om samen met de andere partij een schadeformulier in te vullen. U zorgt op deze manier al voor twee belangrijke documenten die handig zijn voor de verzekering. Ook is het verstandig om zelf foto’s te maken van het ongeval en de omgeving van het ongeval zodat er een goed beeld ontstaat van het ongeval. Concluderend: probeer alles te documenteren wat mogelijk is. Naast deze dingen is het natuurlijk ook handig om alles te documenteren wat het gevolg is van het ongeluk, dus ziektekosten, vervangend vervoer en alle andere kosten.

Het is naast deze zaken ook belangrijk om snel te handelen na het ongeluk. Als u te lang wacht kunnen uw rechten op het verhalen van de schade namelijk vervallen en kan er mogelijk bewijs verloren gaan.

Ondanks deze tips en het lezen van dit blog blijft het nog steeds lastig om uw schade vergoed te krijgen als uw schade ontstaan is in het buitenland. Zorg dat u deze tips volgt, maar wij begrijpen ook heel goed dat wanneer het ongeval in Nederland zou hebben plaatsgevonden dat voor veel extra stress zorgt. Het verhalen van de schade is namelijk een stuk gecompliceerder in het buitenland.

Heeft u een ongeluk meegemaakt in het buitenland en heeft u daardoor letselschade opgelopen. Neem gerust contact op met een van de professionele letselschadejuristen en stel al uw vragen!

  • All
  • Letselschade