Admin
Gemeenschappelijk handelaar
3 min leestijd

Een eenzijdig ongeval is een ongeval waarbij slechts één partij is betrokken. De schade die hieruit ontstaat is dus niet veroorzaakt door een wederpartij. Deze eenzijdige ongevallen vinden vaker plaats dan u misschien dacht. Vaak rijst bij de betrokkene de vraag of en hoe hij of zij deze schade vergoed kan krijgen. Tevens is de aansprakelijkheid een groot vraagstuk bij dit onderwerp.

Schade

Bij eenzijdige ongevallen is er vaak sprake van verlies van controle over het voertuig. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een laagstaande zon, regen, sneeuw of onoplettendheid van de bestuurder. Maar denk ook aan het gebruik van een mobiele telefoon, kinderen op de achterbank of in slaap vallen tijdens een lange autorit. Door het verlies van controle raakt de bestuurder vaak van de weg en komt vervolgens in botsing met een boom, lantaarnpaal of wegafzetting. Zowel letselschade als materiele schade kan worden opgelopen. Deze schade kan, ook bij eenzijdige ongevallen, aanzienlijk zien. Uiteraard wil de bestuurder graag in kennis gesteld worden van de mogelijkheden die hij heeft om deze schade te verhalen.

Eenzijdige ongevallen

Ook bij een eenzijdig ongeval kan de (letsel)schade behoorlijk oplopen. U als bestuurder van het voertuig bent aansprakelijk voor de schade die voortvloeit uit een eenzijdig ongeval. Dit betekent echter niet dat al de kosten die verbonden zijn met het ongeval voor uw rekening komen. Om de schade vergoed te krijgen van de verzekering kunt een beroep doen op een van de volgende mogelijkheden: de schadeverzekering inzittenden, ongevallen inzittenden verzekering en de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. De manier waarop u verzekerd bent, bepaald wat de verzekering zal uitkeren.

De schadeverzekering inzittende is en niet verplichte verzekering. U kan er dus ook voor kiezen deze verzekering niet af te sluiten. Met de schadeverzekering inzittenden zijn zowel de bestuurders als de andere passagiers van het voertuig verzekerd. De verzekeraar vergoed de letselschade en materiele schade zonder te kijken naar de schuldvraag. Met deze optionele verzekering bent u het best verzekerd.

Inzittende verzekering 

Ook de ongevallen inzittenden verzekering is geen verplichte verzekering. Bij deze verzekering keert de verzekeraar minder uit dan bij de schadeverzekering inzittenden. Na een (eenzijdig) ongeval keert de verzekeraar een vastgesteld bedrag uit. Dit betekent dat het schadebedrag dus niet in zijn geheel vergoed wordt. Daarnaast wordt dat vastgesteld bedrag alleen uitgekeerd als de bestuurder of de inzittende(n) als gevolg van het ongeval blijvende invalide wordt of komt te overlijden. Als er sprake is van overlijden dat gaat de vergoeding naar de nabestaanden.

Iedere automobilist in Nederland heeft een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Met deze verzekering zal de verzekeraar de schade die u iemand anders toebrengt vergoeden. Uw eigen letselschade en materiele schade is echter niet vergoed. Deze kosten komen geheel voor uw eigen rekening. Van de drie genoemde verzekeringen dekt deze de minste kosten.

Mogelijkheden verzekering bij ongevallen

Mocht u ook een allriskverzekering hebben afgesloten, dan vergoed de verzekeraar ook de schade aan uw voertuig. Deze verzekering dekt alleen de materiele schade en dus niet de letselschade die de bestuurder of inzittende oploopt.

Ook bij een eenzijdig ongeval zijn er dus genoeg mogelijkheden om de schade die opgelopen kan worden te dekken. De schade kan ook bij een eenzijdig ongeval flink oplopen. Het is dus belangrijk dat, mocht u betrokken raken bij een eenzijdig ongeval, de verzekeraar uw schade vergoed.

Bent u betrokken geweest bij een eenzijdig ongeval of heeft u vragen? De juristen van Schade24 helpen u graag verder. Neem gerust contact met ons op. Dan gaan wij ons best doen om uw schade vergoed te krijgen.

Meld hier je schade!

  • All
  • Vergoedingen
  • Voertuigschade

Claim via WhatsApp

Het is volledig gratis en veilig