Aansprakelijkheid van zelfrijdende auto’s

Admin
Gemeenschappelijk handelaar
3 min leestijd

Ondanks dat veel consumenten zeer opgewonden zijn over deze recente ontwikkeling, zijn er tevens discussies over de gevolgen. De hoofdvraag blijft echter: Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij ongevallen met zelfrijdende auto’s? Wie is aansprakelijk  wanneer een zelfrijdende auto een ongeval veroorzaakt – de fabrikant, de bestuurder of beide?

Over de aansprakelijkheidsvraag bij zelfrijdende auto’s is lange tijd enkel gespeculeerd. In alle gevallen waarbij een zelfrijdende auto betrokken was bij een ongeval, lag de schuld immers bij de bestuurder van de andere auto. Het was wellicht wel te voorzien dat de zelfrijdende auto vroeg of laat een ongeval zou veroorzaken. Daar waarover tot op heden werd gespeculeerd, werd werkelijkheid. Vorig jaar, op Valentijnsdag, heeft een zelfrijdende auto van Google in California een aanrijding veroorzaakt met een gemeentelijke bus. De bestuurder van deze Lexus SUV ging ervan uit dat de bestuurder van de bus zou afremmen, zodat de Lexus erlangs kon. Gelukkig is niemand gewond geraakt. Op grond van de wet in California is de persoon achter het stuur van de zelfrijdende auto aansprakelijk, ondanks dat deze persoon niet de bestuurder is.

Er blijkt steeds meer behoefte te zijn aan duidelijke wetgeving omtrent de aansprakelijkheid van zelfrijdende auto’s na een aanrijding. Autofabrikanten en beleidsdeskundigen zijn bezorgd dat als er op nationaal niveau onvoldoende regelgeving is, het onhaalbaar wordt om de zelfrijdende auto’s op de markt te brengen.

In Nederland zijn er tot op heden geen aparte regels rondom de aansprakelijkheid van zelfrijdende auto’s. De regels over de aansprakelijkheid van ‘normale’ auto’s gelden eveneens voor zelfrijdende auto’s. Desalniettemin geldt dit niet in situaties waarbij de bestuurder niet de controle over de auto heeft. Het is juist de bedoeling dat de persoon in de auto niets meer doet in de toekomst. Dat zou betekenen dat de huidige wet moet worden aangepast.

Mogelijke oplossingen

Een mogelijke oplossing om de discussie omtrent de aansprakelijkheid te voorkomen, is het invoeren van het zogenoemde vergoedingsstelsel. Deze is deels gebaseerd op de directe schadeverzekering, oftewel de verkeersverzekering. Dat houdt in dat niet het aansprakelijkheidsrisico, maar het risico op schade is verzekerd. Men spreekt dus niet meer de verzekeraar van de aansprakelijke partij aan, maar doet aanspraak op de eigen verzekering. Iedere verzekeraar vergoedt hiermee de schade van hun eigen verzekerde. Het Verbond van Verzekeraars ziet, met de invoering van de verkeersverzekering, tevens een mogelijke oplossing voor de discussies omtrent de aansprakelijkheid van geautomatiseerde voertuigen.

Een andere mogelijke oplossing is het aansprakelijk stellen van de autofabrikanten. De fabrikanten hebben de software in de auto zodanig geprogrammeerd, dat de auto in principe geen verkeersfouten zou moeten maken. Het rijgedrag is daarmee bepaald. Denk hierbij aan wanneer er moet worden geremd of wanneer de auto juist harder moet rijden. Als er dan toch een verkeersfout wordt begaan, dan zal dit vaak liggen aan een gebrek in de software. Om die reden ligt het voor de hand om de autofabrikant aansprakelijk te stellen voor de opgelopen schade.

Verrassend genoeg ondersteunen sommige fabrikanten deze oplossing. Volvo, Google en Mercedes-Benz hebben aangegeven dat zij de aansprakelijkheid zullen erkennen als hun voertuigen een ongeluk veroorzaken. Volvo beweert dat de software veel back-upsystemen moet bevatten, zodat menselijke interventie overbodig wordt. Echter, niet alle fabrikanten gaan akkoord met dit alternatief. Dit geldt met name bij fabrikanten die voertuigen ontwikkelen die gedeeltelijk afhankelijk zijn van de menselijke interventie.

Juridische hulp

Schade24 biedt kosteloos juridische hulp als er sprake is van letselschade als gevolg van een aanrijding. Dat geldt tevens voor aanrijdingen met zelfrijdende (test)auto’s. Om u goed van dienst te kunnen zijn, adviseren we u om altijd foto’s te maken van het ongeval. Het is tevens van groot belang om in zulke situaties de politie te bellen, zodat er een politierapport van het ongeval kan worden opgesteld. Bovendien is het verstandig om ooggetuigen te vragen of zij een verklaring willen afleggen. Hiermee kunnen onnodige discussies worden vermeden. Schade24 heeft professionele juristen in dienst, die gespecialiseerd zijn in dit soort ongevallen. Zij zijn bereid hun juridische kennis met u te delen en u zo goed mogelijk bij te staan.

Schade melden

Geschreven: 14 juli 2017

  • Aansprakelijkheid
  • All

Claim via WhatsApp

Het is volledig gratis en veilig